Jeśli masz mało czasu, a chcesz zjeść coś słodkiego i dobrego, wypróbuj ten przepis. Najlepiej by było, gdyby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
• 120 gr masła
• 250 gr cukru
• 3 szt. jaja
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 150 ml kefiru
• 300 gr mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka cukru pudru
• 60 ml mleka
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotuj foremkę do pieczenia i wysmaruj jej brzegi masłem. Weź miskę, wsadź do niej miękki masło, dodaj cukier, a następnie zmiksuj wszystko mikserem przez około dwie minuty.
Do zmiksowanej masy wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, całą masę ze sobą połącz bądź zmiksuj mikserem przez kolejne dwie minuty. W osobnej misce przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
Dalej miksując, zaczynaj dodawać stopniowo, partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy masa na ciasto będzie już jednolita, wylej całość do foremki, wyrównaj powierzchnię przy pomocy łyżki.
Możesz sprawdzić czy ciasto jest już dobre, wkładając wykałaczkę. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, ciasto jest gotowe, a jeśli do wykałaczki będzie kleiła się masa, piecz ciasto jeszcze przez pięć minut. Upieczone ciasto wyjmij z foremki, niedługo po wyjęciu z piekarnika.
Do szklanki wsyp cukier puder, dodaj mleko i wymieszaj. Dolej sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Udekoruj ciasto, polewając je przygotowanym lukrem. Pamiętaj, żeby ciasto było już dobrze schłodzone. Smacznego!
Comments are closed.