Tradycyjny przepis na klopsiki mielone. To danie jest podstawą w każdym polskim domu.
Chociaż każdy kucharz ma inną wersję tego dania do wykonania, kluczowym składnikiem w poniższym przepisie jest odpowiednia proporcja mięsa do pozostałych składników. To danie można połączyć z ulubioną sałatką, aby stworzyć niezapomniany obiad, który przypomni Ci o Twojej babci i mamie. Klopsiki mielone to świetny wybór na obfity posiłek, który wszyscy pokochają.
Składniki:
- Mięso mielone około 500g – lub możesz użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny
- 1 do 2 cebul
- 1 szklanka mleka lub wody
- 300 g ciemnego chleba
- Przyprawy: Sól, pieprz czarny mielony
- Olej roślinny, np. rzepakowy
Jak przygotować:
W pierwszym kroku przygotować chleb. Skórkę można usunąć, krojąc miękki środek na kawałki. Środek chleba należy namoczyć w mleku lub wodzie, aż stanie się miękki. Skórkę umieścić na blasze i piec w piekarniku przez około 5 minut. Skórka powinna być na tyle sucha, aby łatwo się kruszyła.
Jeśli mięso jest w małych kawałkach, można je zmielić w maszynce do mięsa. Przygotowana cebula powinna być obrana, umyta i drobno posiekana.
Zmiękczony chleb, który został odsączony z nadmiaru płynu, należy dodać do mielonej wołowiny. Masę mięsną łączymy z cebulą i rozdrobnionym chlebem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aż do połączenia.
Teraz uformujemy klopsiki. Aby masa nie przywierała do skóry, najlepiej używać mokrych rąk. Uformuj niewielką porcję mięsa w okrąg. Klopsiki powinny być obtoczone w bułce tartej.
Aby zapewnić równomierne smażenie, klopsiki należy spłaszczyć z obu stron. Dzięki temu środek klopsików upiecze się równomiernie, nie przypalając ich wierzchołków. Klopsiki można usmażyć na patelni, ale lepiej smakują upieczone w piekarniku.
Comments are closed.