Zdecydowanie smaczniejsze niż mięsne – Kotleciki warzywne w 15 minut.

Kotlety na obiad inne niż zwykle! Wypróbuj przepis, a przekonasz się jakie to proste. Już w kwadrans będą gotowe. Tym razem nie będzie to kotlet z mięsa, a z warzyw.

Składniki:

  • mieszanka warzyw mrożonych 400 g lub ugotowane warzywa z rosołu,
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki
  • przyprawy; sól, pieprz, można dodać ulubiony dodatek np. curry
  • posiekana nać pietruszki lub kolendry

 

Przygotowanie:

Warzywa należy zmiksować i dodać kolejno: posiekaną nać, jajka, mąkę, przyprawy. Aby kotlet był bardziej subtelny w smaku, polecam dodać łyżkę chudego twarożku. Na rozgrzaną na patelni oliwę układamy uformowane kotlety. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią tj. po około 3 minuty.

Kotlety można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem. Doskonale komponują się z sosami jogurtowymi, mizerią czy paprykowym ajwarem.

W połączeniu z surówką samo zdrowie! Kotlety warzywne sprawdzają się również jako szybka przekąska na zimno. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!