Filet „Niespodzianka” to soczyste, aromatyczne połączenie smakowe, które dodatkowo wygląda niesamowicie atrakcyjnie na talerzu i znika jako pierwsze, gdy podaje je gościom.
Filety z piersi kurczaka pokrój w nieduże plasterki. Umieść mięso w większej misce, zalej mlekiem i włóż na godzinę do lodówki, aby skruszało i nabrało delikatnego smaku.
Podczas chłodzenia kurczaka przygotuj potrzebne foremki z folii aluminiowej. Składając i łącząc ze sobą kilka warstw folii aluminiowej uformuj naczynia na kształt kubków. Dokładnie nasmaruj je olejem i ułóż ostrożnie na blaszce do pieczenia.
Ziemniaki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Do foremek włóż kolejno plasterki ziemniaków, piórka z cebuli, a na wierzch odsączone z mleka kawałki filetów z kurczaka, uprzednio natarte solą i pieprzem.
Przygotuj sos. Mikserem dokładnie ubij jajka ze śmietaną i zalej nim foremki. Na wierzchu na filecie ułóż pokrojonego w plasterki pomidorka tak, by przykrył mięso. Czosnek dokładnie posiekaj i posyp nim pomidory, a na wierzch zetrzyj na tarce ser.
Comments are closed.