Ten delikatny deser sprawi, że się  nim zakochasz. Wspaniały smak łączy się w nim z doskonałą konsystencją. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis.

Domowa lodowa maskarada to przepyszny deser, który wykonasz w kilka chwil. W sklepie takiego deseru nie kupisz!

Ro puszysty i delikatny deser, który skradnie Twoje serce. Wyjątkowy smak i delikatność to główne atuty tego deseru.

 

Do przygotowania lodowej maskarady potrzebujesz:

  • 1 szklanki mleka w proszku
  • 2 puszek skondensowanego słodkiego mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka esencji wanilinowej

Polewa:

  • 100 g śmietany 30%
  • 200 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Mleko skondensowane wlej do garnka, dodaj mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie żółtka, mleko, esencję wanilinową i śmietanę wymieszaj.

 

Gotuj na małym ogniu, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Formę posmaruj niewielką ilością oleju i wlej przygotowana masę. Tak przygotowaną masę wstaw do zamrażarki i pozostaw ją tam aż do momentu zamrożenia.

 

W między czasie przygotuj polewę. Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietaną. Wyjmij deser z zamrażalki, przełóż na talerz i polej polewą.

 

Całość możesz posypać ulubioną posypką np. ze zmielonych orzechów czy pokruszonych ciastek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!