Orzechy mą wiele właściwości, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia.
Mają między innymi witaminy z grupy B czy kwas foliowy, a także mnóstwo składników odżywczych – doskonale wiedzieli o tym nasi przodkowie. Nie bez powodu od wieków przechowuje się je jesienią i nie wyrzuca. Czy wiesz, jak możesz wykorzystać skorupy orzecha włoskiego?
Łupiny o wyjątkowej mocy
Skorupki orzecha popularnie nazywane włoskim są znane z tego, że nie mają negatywnego wpływu ani na środowisko, ani na organizm człowieka. To całkowicie naturalny, organiczny i biodegradowalny materiał. Od wieków zaś społeczeństwo wykorzystuje je do leczenia – i nic w tym dziwnego, ponieważ są one skuteczne w przeciwdziałaniu wielu chorobom.
Napar z orzechów o zdrowotnym działaniu
- pomaga przy rzuceniu palenia, niweluje głód nikotynowy
- ma właściwości antyzapalne
- wspiera organizm przy kaszlu czy grypie, także przy stanach przewlekłych
- doskonale odżywia skórę
- pomaga przy przeziębieniu
- przeciwdziała utracie włosów i dobroczynnie wypływa na ich kondycję
- idealny dla cukrzyków – korzystnie wpływa na poziom cukru
- pomaga przy wrzodach – należy wtedy pić bardzo skondensowany napar
Z czego przygotujesz napar z orzechów włoskich?
- woda – pół litra
- miód
- skorupy z 12 orzechów włoskich
Dwie metody na przygotowanie herbaty
Sposób pierwszy:
Wlewamy do garnka lub miski pół litra wody, wkładamy skorupy orzechów i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie gotujemy przez 5 minut. Napar można doprawić miodem.
Sposób drugi
Skorupki wkładamy do garnka i po prostu gotujemy przez 30 minut. Jest to zdecydowanie szybsza metoda. Po gotowaniu parzymy łupny jeszcze przez 15 minut. Potem, tak jak przy pierwszej metodzie, dosładzamy miodem i spożywamy.
Cukrzyca
Napar z łupin jest bardzo pomocny przy wielu schorzeniach. Za pomocą łupin orzechów można wspierać walkę z cukrzycą. W dawnych czasach napar z nich pito raz na 6 tygodni – przez cały dzień.
W ciągu dwóch godzin pozbędziesz się kaszlu i infekcji!
W okresie większego narażenia na przeziębienie, czyli jesienią i zimą, warto mieć łupiny w domu. Potrzebujemy skorupek z 12 orzechów włoskich, pół litra wody i miód. Myjemy łupiny, wlewamy wodę i zostawiamy. Powinny stać około 12 godzin. Potem zagotowujemy orzechy, gotujemy 5 minut i dosładzamy miodem. Można także gotować je 30 minut bez zagotowywania wody a potem odczekać 15 minut. Taki napar jest idealny w przypadku objawów infekcji, przeziębienia, grypy. Pomaga także przy uporczywym i długotrwałym kaszlu.
Dla pięknej skóry – mikstura z orzechów oczyszcza
Aby oczyścić nasz obieg krwionośny, należy poszatkować łupiny z 4 orzechów włoskich i zanurzyć je w 450 ml wódki. Tak powstałą miksturę leżakujemy przez 2.5 miesiąca. Jej jedna łyżka rano, przyjmowana na czczo, pozwoli na oczyszczenie naczynek z zakrzepów i złogów. To mądrość znana od wieków, z której warto korzystać.
Eliksir z orzecha pomoże przy żylakach
Jeśli zmagasz się z żylakami, warto sięgnąć po skorupki z orzecha. Jednak uwaga, muszą być jeszcze zielone. Należy je posiekać i włożyć do octu jabłkowego. Potem czekamy 3 tygodnie i gotowe. Tak powstałą miksturę nakładamy na zaatakowane chorobą miejsca.
Zmęczony i bez odporności? Zmień to dzięki miksturze z orzechów
Aby pozbyć się zmęczenia, wystarczy spożywać trzy razy dziennie jedną dużą łyżkę tej mikstury. Naszykuj garnek z litrem wody. Weź dwie garście skrup z orzecha, koniecznie zielonych, i posiekaj, a następnie dodaj do garnka. Napar należy zagotować przez 10 minut i uzupełnić goździkami. W tym czasie szykujemy dwa kilogramy miodu i dodajemy do wystudzonego napoju. Dokładnie łączymy składniki i chowamy do zacienionego miejsca.
Aby zachować piękne włosy
Dla mocnych, zdrowych włosów należy stosować napar z łupin orzechów do ich mycia. Możemy także przygotować maseczkę (trzymamy ją około 20 minut na głowie). Pozwoli on także zmniejszyć siwiznę.
Dla białych zębów
Ten sposób był stosowany już od wieków, aby zapewnić sobie piękne uzębienie. Wystarczy zmielić łupiny orzechów włoskich i dodać do pasy, którą myjemy codziennie zęby. Zmniejszą one przebarwienia i sprawią, że nasze zęby będą bielsze.
Aby mieć idealną cerę
Mało kto wie, że orzechami można także peelingować i myć twarz. Trzeba być tylko ostrożnym, aby nie podrażniły one oczu. Należy je zmielić i dodać do odpowiednich kosmetyków. Ci, którzy walczą z zapchanymi porami, powinni zmieszać je z żelem do mycia twarzy. Warto także stosować je przy demakijażu, jako pomoc w pozbyciu się resztek kosmetyków, które mogą zapychać pory.
Comments are closed.