Obłędnie smaczne. Jak zrobić karmelowe ciasto mandarynkowe. Każdy poprosi o przepis.

Czy jest coś lepszego niż świeże, domowe ciasto? Ten smak zna na pewno każdy, bo często przynosi nam wspomnienia rodzinnego domu. Obłędy aromat w całej kuchni i wspaniały smak to cechy opisujące nasze mandarynkowe ciasto z karmelem!

 

Pokocha go cała Twoja rodzina, a w szczególności najmłodsi. Jest szybki w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znika z talerzy!

Składniki:

  • 5 mandarynek,
  • 4 łyżki cukru (do przygotowania karmelu),
  • 3 jaja,
  • 3 gramy wanilii,
  • 80 gramów cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 40 gramów stopionego masła,
  • 150 gramów przesianej mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mandarynki obieramy ze skórki i oczyszczamy. Kroimy w poprzek na połówki i usuwamy pestki.

 

Rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Wbijamy do miski jaja, dodajemy 80% cukru, wanilię i sól. Ubijamy masę przez ok. 3-4 minut. Dodajemy mleko i masło.

 

Mieszamy do momentu, aż masa będzie idealnie gładka. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały grudki.

 

Na suchą patelnię wsypujemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 4 minut. Gdy cukier zmieni się w karmel, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

 

Blachę przykrywany pergaminem do pieczenia. Wlewamy na nią karmel i rozprowadzamy na całej powierzchni. Układamy mandarynki w formie.

 

Wlewamy ciasto i delikatnie wygładzamy.

 

Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180’C. W trakcie ostatnich 10 minut pieczenia możemy obniżyć temperaturę.

 

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i przewracamy. Zdejmujemy z wierzchu pergamin i możemy podziwiać piękną warstwę mandarynek w karmelu.

 

To pyszne ciasto mandarynkowe z karmelem jest proste i szybkie w wykonaniu. Możesz podawać je z cynamonem lub lodami waniliowymi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!