Roladka marchewkowa – jem codziennie i nie boję się, że przytyję. Jedz nawet po 22.00 i chudnij!

Roladka marchewkowa to pyszna, miękka i świetnie prezentująca się na stole, przekąska. Zaskocz swoich gości oryginalną potrawą, będącą świetną alternatywą dla oklepanych sałatek.

Doskonale sprawdzi się nawet dla osób odchudzających się. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i stanowi idealną kompozycję dostępnej w każdym domu marchwi z puszystym i delikatnym twarogiem.

 

Przygotuj ją na święta lub inne uroczystości. Ta przekąska spodoba się wizualnie Twoim gościom i będzie przyjemnością dla ich podniebienia.

Roladę wykonaną z marchwi można przygotować na różne sposoby. Ciasto sprawdzi się równie dobrze w połączeniu ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Jeżeli do ciasta dodamy cukier, cynamon i rodzynki, to tak przygotowaną roladę można jeść nawet bez farszu.

Ciasto:

  • 750 g marchwi
  • 1,5 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i inne przyprawy do doprawienia
  • 1 łyżka cukru, opcjonalnie gdy robisz ciasto na słodko

Słone nadzienie:

  • 200 g twarogu miękkiego
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub alternatywnie innego zioła
  • sól

Słodkie nadzienie:

  • 200 g twarogu miękkiego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • szczypta cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Marchewkę należy obrać i zetrzeć na grubym oczku tarki. Na patelnię wrzucamy masło, a następnie marchewkę. Smażymy pod przykrywką przez około 5 minut, aż marchewka stanie się miękka. Odkładamy do wystudzenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!