Bardzo istotnym elementem tego dania jest pikantna marynata z sosem sojowym i miodem, dzięki której danie uzyska chrupiącą skórkę.
Należy umyć ziemniaki i wstawić je na mały gaz. W momencie gdy woda rozpocznie wrzeć, należy je posolić i ugotować na pół twardo. W momencie osiągnięcia tego stanu trzeba je odcedzić i poczekać aż wystygną. Istotnym elementem tej potrawy jest marynata.
Aby, ją przygotować należy wymieszać sos sojowy z musztardą i miodem, suszonymi ziołami, czosnkiem, olejem roślinnym i czosnkiem.
Ziemniaki należy pokroić w plastry bez obierania i umieścić w dopiero co zrobionej marynacie. Następnie należy upiec ziemniaki w temperaturze 200 stopni, do momentu aż będą miały złoty kolor.
Najważniejszą zaletą tej potrawy jest fakt, że może być zarówno doskonałym samodzielnym daniem, jak również dodatkiem do mięs czy też ryb. Smak pieczonych ziemniaków można doskonale podkreślić przy wykorzystaniu sera.
Comments are closed.