Poniższy przepis zachwycił już wiele osób i z niejedną osobą został na stałe.
W misce ubijamy za pomocą miksera jajka wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Gdy składniki już zostaną dobrze ubite, a masa stanie się jednolita – dolewamy mleko i olej i znów wszystko mieszamy. Bierzemy drugą miskę, przesiewamy do niej mąkę pszenną, dodajemy sól i proszek do pieczenia i mieszamy te suche składniki. Składniki z obu misek łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plastry. Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy w nim połowę z przyrządzonych jabłek. Wlewamy na jabłka ciasto i pokrywamy je drugą częścią owoców.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez mniej więcej 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (jeśli ciasto nie klei się do patyczka – jest gotowe).
Comments are closed.