Pyszne nadziewane bułeczki. Zamrażam, a gdy pojawią się goście – piekę na szybko. 100 szt w 20 min

Pomysłów na nadziewane bułeczki jest bez liku. Możemy je znaleźć praktycznie na każdej stronie z przepisami. Jednak dzięki poniższej wersji upieczesz aż 100 bułeczek w niecałe 20 minut. Sprawdź przepis i przekonaj się sam.

Mini bułeczki to świetna propozycja nie tylko dla gości, ale również na śniadanie czy podwieczorek. Są tak smaczne, że uwiodą nawet małego niejadka. Dajemy słowo, że z talerza znikną w zaledwie kilka minut.  Mały głód? Niespodziewana wizyta znajomych? Zamroź ciasto na bułeczki i wyciągnij, kiedy przyjaciele zapukają do drzwi. W kilka minut wyczarujesz pyszną przekąskę.

 

Do ciasta potrzebujemy:

  • 400 g mąki
  • 2 jajka, z czego 1 na posmarowanie bułeczek
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sezam do posypania

Najlepszym pomysłem na farsz do naszych bułeczek będzie wątróbka, mięso, a także duszona kapusta. Dobrą propozycją będą również ziemniaki z grzybami. Jednak dziś proponujemy nadzienie serowo – kiełbaskowe.

 

Do tego nadzienia potrzebujesz:

  • 100 g kiełbasy lub szynki
  • 50 g sera
  • świeże zioła
  • ząbek czosnku

Jak przygotować bułeczki?

Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta. Należy wymieszać wszystkie składniki płynne z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie trzeba dodać przesianą mąkę i wyrobić delikatne, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto trzeba przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odczekać dwadzieścia minut.

Podczas rośnięcia ciasta należy przygotować farsz. Kiełbasę oraz ser trzeba zetrzeć na grubej tarce, a do tej mieszanki konieczne jest dodanie czosnku i ziół. Do kolejnego etapu potrzebna będzie foremka na lody lub forma do ciasta z małymi oczkami, podobna wyglądem do plastra miodu. Ciasto należy podzielić na cztery części i każdą z nich rozwałkować na grubość od 2 do 2,5 mm.

 

Na koniec trzeba formę posypać mąką i przykryć ciastem. Nadzienie umieszczany w oczkach formy i przykrywamy drugą warstwą ciasta, a następnie rozwałkowujemy wałkiem. Wyciskamy bułeczki z formy i przekładamy je na blaszkę do pieczenia, którą wcześniej należy posmarować olejem.

 Tak ułożone bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Bułki należy piec w piekarniku przez 20-25 minut. Temperatura piekarnika – 180 stopni C. Chcesz mieć bułeczki na słodko? Dodaj do ciasta trochę cukru, a nadzienie zrób z dżemu, twarogu czy owoców.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!