Nadziewane Różyczki z Kapustą – Wyśmienita przekąska na każdą okazję. W moim domu to prawdziwy hit.
204
Jeśli właśnie naszła Cię ochota, aby rozpieścić rodzinę pyszna przekąską, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Moja najmłodsza pociecha nie przepadała za daniami z kapustą do momentu, kiedy po raz pierwszy przygotowałam to danie. Od tamtej pory zajada się takimi daniami, a różyczki z kapustą są hitem w moim domu. Dobrze radzę, przygotuj od razu podwójną porcję.
Możesz również eksperymentować z nadzieniem! Może to być mięso, owoce i twaróg, oraz ser żółty. Przepis na nadzienie serowe znajdziesz poniżej.
SKŁADNIKI (DO FORMY 20 CM)
-
1 duża tortilla wraps
-
600 g kapusty
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1 papryka
-
2 pomidory
-
4 jajka
-
100 g kwaśnej śmietany
-
100 ml mleka
-
świeże zioła, sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz warzywa i umyj. Cebulę i paprykę pokój w pół-pierścienie, pomidory w plasterki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę drobno posiekaj.
2. Rozgrzej patelnię z olejem. Podsmaż cebulkę, paprykę i marchewkę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem kilka minut.
3. Potem dodaj kapustę, posól i popieprz do smaku. Na 5 minut przed końcem duszenia, dodaj 2 jajka, przyprawy i zioła.
4. Po wystudzeniu, nadzienie rozłóż równomiernie na tortilli i zawiń w rolkę.
5. Pokrój ją na kawałki o rozmiarze nie większym, niż wysokość formy do pieczenia.
6. Do formy, wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj ciasno pokrojoną tortillę.
7. Wymieszaj mleko, śmietanę i 2 jajka z solą i pieprzem. Zalej mieszanką poukładane w formie różyczki.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Smacznego!
Nadzienie serowo-ziołowe do różyczek z tortilli
SKŁADNIKI
-
300 g twarogu
-
150 g sera feta
-
150 g twardego sera
-
50 g masła
-
2 jajka
-
1 pęczek koperku
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz do smaku
Rozgnieć twaróg i ser feta widelcem, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Następnie dodaj posiekane zioła i czosnek, jajka, sól i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Przy tak wilgotnym nadzieniu, zalewanie ich mieszanką z mleka nie jest konieczne. Wystarczy posmarować wierzch różyczek ubitym jajkiem lub kwaśną śmietaną.
Comments are closed.