Naleśniki marokańskie: od dziś tylko tak przygotowuje. Smażysz je bez przewracania, tylko z jednej strony.

Niezwykle prosty sposób na przygotowanie naleśników bez przewracania

 

Marokańskie wyjątkowe naleśniki – szybki sposób na aromatyczny posiłek. Maroko słynie z tych drożdżowych placków, to najpopularniejsze danie uliczne tego egzotycznego zakątka świata.

 

Nie dziw się, że naleśniki wyjdą blade – takie właśnie mają być. Idealnie smakują tak jak w oryginale – z roztopionym masłem i miodem. Palce lizać!

 

 

Naleśniki marokańskie to idealna propozycja dla amatorów puszystych i delikatnych placuszków. Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół ciepłymi i pysznymi naleśnikami na śniadanie lub kolację.

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • kasza manna – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • ciepła woda – 2 szklanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego – słonecznikowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 gram masła
  • 6 łyżek miodu

 

Przygotowanie naleśników marokańskich

Wszystkie suche składniki połącz w dużej misce. Dodaj roztrzepane jajko, wodę i olej. Wszystko razem dokładnie połącz za pomocą miksera.

 

 

Ciasto odstaw na około 40-60 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.

 

W tym czasie przygotuj sos:

Roztop masło, dodaj do niego miód. Pamiętaj aby nie zagotować składników sosu.

 

Rozgrzej suchą patelnię (naleśniki smażymy bez używania tłuszczu). Porcjami wlewaj na nią porcje ciasta – od środka po ranty patelni.

 

Usmażonych placków, nie obracaj. Kiedy ciasto na wierzchu się zetnie – naleśnik jest gotowy do ściągnięcia go z patelni.

 

Ułożone w stos naleśniki polej gotowym sosem.

Naleśniki możesz podać w wytrawny sposób i użyć jako dodatek do zup – wystarczy wierzch naleśników posypać startym serem – idealny będzie cheddar.

 

Smakowało? Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!