Pyszne naleśniki z mięsem – idealny pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Nie przegap przepisu

Naleśniki można przygotować na różne sposoby wykorzystując do nich dowolny farsz zarówno na słodko jak i na słono.

 

Jedną z bardziej sycących wersji jest wykorzystanie do nich mięsa. To idealny pomysł zarówno na obiad jak i na kolację.

 

Składniki:

  • 750 ml mleka,
  • 200 g mięsa wieprzowego,
  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 7 jajek,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki słonecznikowego oleju,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

W misce należy ubić 4 jajka wraz z dodatkiem cukru oraz soli. Potem dodać do tych składników 600 ml mleka, mąkę, a także słonecznikowy olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia się produktów. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki, najlepiej cienkie, aby było łatwiej je zwinąć.

 

Mięso przepuścić przez maszynkę z cebulą. Wlać do niego resztę mleka, a potem wymieszać z przyprawami. Każdy naleśnik przekroić na pół. Na każdy z nich ułożyć warstwę przygotowanego nadzienia i składać w trójkąty.

 

 

Widelcem ubić resztę jajek z 50 ml mleka oraz solą. Każdy naleśnik zanurzać w tym cieście, a następnie smażyć go na rozgrzanej patelni z olejem. Średnio na proces smażenia należy przeznaczyć 4 minuty. Jeśli nadzienie nie będzie jeszcze dobrze wysmażone, proces ten trzeba nieco wydłużyć.

 

Usmażone naleśniki układać na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się zgromadzonego tłuszczu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!