Każdy musi spróbować bo są wyjątkowe w smaku. Zapiekane naleśniki z serem to hit w moim domu.
Ostatnia nowinka w mojej kuchni to naleśniki z serem zapiekane w śmietanie. Świetny przepis dla miłośników naleśników!
Składniki na ciasto na naleśniki:
- 750 ml mleka
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- olej do smażenia
- 250 g półtłustego twarogu
- 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru w proszku
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru w proszku
- 400 g malin
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- cukier do smaku
- cukier puder do dekoracji
Chociaż może wydawać się to dziwne, ten naleśnikowy przepis skradł moje serce od pierwszego wejrzenia i jeszcze długo będzie regularnie gościł na moim stole! Placuszki wychodzą naprawdę przepysznie, są aksamitne, posiadają wyczuwalną waniliową nutkę, a smak całości podkręca malinowy sos. Musisz obowiązkowo wypróbować tą recepturę!
Połączyłam autentyczny przepis z moimi sprawdzonymi proporcjami składników na naleśniki, a efekt okazał się genialny! Należy zacząć od przygotowania klasycznego ciasta naleśnikowego z mleka, mąki i jajek, a następnie je usmażyć. Najlepiej sprawdzi się do tego celu patelnia teflonowa.
Tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika, posmaruj powierzchnię patelni olejem. Zwróć szczególną uwagę na grubość naleśników. Powinny być dość cienkie. U mnie wyszło trzynaście placków, co starczyło na dwie warstwy w formie.
Do przygotowania masy serowej, będziesz potrzebować blendera ręcznego albo miksera. W urządzeniu zmiksuj twaróg, aby uzyskać kremową konsystencję, bez grudek. Do twarogu dodaj serek homogenizowany oraz łyżkę bezcukrowego budyniu i jedną łyżkę cukru.
Wymieszaj precyzyjnie do osiągnięcia gładkiej, serowej masy. Rozsmaruj po jednej łyżce masy na każdym naleśniku i zawiń je w ruloniki. Ułóż je ściśle w naczyniu żaroodpornym.
Teraz przyszedł czas na przygotowanie masy śmietanowej. Rozbełtaj jajko i połącz go ze śmietaną, cukrem i budyniem w proszku. Wymieszaj masę. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Śmietanową zalewą oblej wcześnie przygotowane naleśniki i włóż naczynie do gorącego piekarnika. Piecz do momentu zgęstnienia śmietanowej masy i uzyskania złotego koloru zapieczonych naleśników. Pieczenie powinno trwać około pół godziny.
Kiedy naleśniki będą dochodzić w piekarnika, można zabrać się za malinowy sos. Podgrzej maliny i dodaj cukru do uzyskania odpowiedniego poziomu słodkości. Połącz mąkę ziemniaczaną z wodą, wymieszaj te dwa składniki dokładnie i dodaj do malin.
Comments are closed.