Nie każdy czosnek jest zdrowy. 4 wskazówki, jak uniknąć chińskiego produktu który zawiera toksyny.
1 818
To nie wszystko, gdyż chiński czosnek, zgodnie z prawem, musi być opryskiwany pestycydami zawierającymi bromek metylu w celu zwalczania szkodników i chwastów. W dużych stężeniach chemikalia te mogą mieć szkodliwy wpływ na centralny układ nerwowy i układ oddechowy. W niektórych przypadkach zatrucia bromkiem metylu mogą nawet prowadzić do śmierci.
Zbyt długie przechowywanie chińskiego czosnku może pozbawiać go wartości. Allicyna, jeden z głównych związków zawartych w czosnku, który czyni go tak dobrym dla naszego zdrowia, słabnie z upływem czasu. Możesz pomyśleć, że dodając chiński czosnek do gotowania robisz dla siebie coś dobrego. W rzeczywistości jednak Twoje ciało otrzymuje tylko żałosne i szczątkowe ilości allicyny, nadrabiając jej straty pestycydami i chlorem.
Jak sprawdzić, czy Twój czosnek został wybielony?
Waga: regularny, polski czosnek jest dużo cięższy niż chiński. Dzieje się tak, ponieważ Chińczycy próbują zmniejszyć wagę swojego produktu, usuwając z niego większość wody, aby obniżyć koszty transportu. Jeśli czosnek jest zbyt lekki, nie jest zbyt twardy, a także mniej bulwiasty, są szanse, że pochodzi z Chin.
Smak: polski czosnek będzie miał dużo silniejszy, bogatszy smak niż chiński czosnek.
Korzenie: czosnek chiński zawsze jest dobrze wyczyszczony z korzeni, pozostawiając czyste miejsce u podstawy.
Miejsce zakupu: kupując czosnek od lokalnych rolników podejmujesz najlepszą decyzję. W ten sposób możesz zagwarantować sobie, że spożywasz zdrowy produkt, pozbawiony chemikaliów.
Comments are closed.