Każdy człowiek co dziennie bombardowany jest informacjami o tym, jak ważne jest picie wody. Jednak wiele osób jej po prostu nie lubi i marzy o napoju z odrobiną smaku. Mamy dla Was prosty przepis na owocową wodę, która jest smaczna i zdrowa.
Ogórek – uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień. Poza tym ogórek działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Cytryna – to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu – sprzyja zatem odchudzaniu.
Mięta – łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, działa uspokajająco, przeciwwymiotnie, dezynfekująco, uśmierza ból i odświeża oddech.
Do dzbanka wlej 8 szklanek wody, wrzuć pół ogórka zielonego pokrojonego w plasterki, dwie pokrojone w plasterki cytryny i garść listków mięty. Wstaw na noc do lodówki i gotowe!
Comments are closed.