Użyj prostokątnego metalowego pojemnika o wymiarach 25 cm długości i 21 cm szerokości. Dostosuj papier do pieczenia, aby wyłożyć nim formę. Przechowuj śmietankę w lodówce, aby była zimna w momencie użycia. W misce ubijaj śmietankę do ubijania, aż będzie sztywna. Dodaj cukier puder i 1 łyżkę esencji waniliowej, kontynuując ubijanie, aż składniki dobrze się połączą. W misce wymieszaj mleko z esencją waniliową.
Maczaj ciasteczka w tej mieszance, a następnie układaj je na dnie przygotowanej formy. Na warstwę ciasteczek wyłóż ubitej śmietanki. Posyp siekaną czekoladą. Powtórz proces, układając kolejne warstwy ciasteczek, śmietanki i czekolady, aż do wyczerpania składników. Przykryj deser folią i zamrażaj przez co najmniej 3 do 4 godzin. Jeśli deser będzie dłużej przechowywany w zamrażarce, pozostaw go w temperaturze pokojowej na około 5 minut przed podaniem, aby był mniej zamrożony. Po wyjęciu z zamrażarki, deser można pokroić na kawałki i podać.
Comments are closed.