Moi bliscy są zachwyceni. Ten przepis otrzymałam od sąsiadki i cały czas go stosuje.

Raz w tygodniu korzystam z tego przepisu. Jest banalnie prosty oraz bardzo szybki, a co najważniejsze wszyscy są nim zachwyceni. Moja sąsiadka przygotowała właśnie takie placki, a teraz i ja mogę się cieszyć tym pysznym przepisem.

Gdy mam ochotę zjeść coś zdrowego lub słodkiego, bądź przyjdą goście to ten przepis sprawdza się całkowicie. Przepis ten jest bardzo łatwy, tani i pyszny.
Składniki na 12-14 owocowych placków.

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 szklanki kefiru (400 gram)
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka oleju słonecznikowego
  • Szczypta soli
  • 400 gram owoców (np. jagody)
  • 350-400 g mąki pszennej

 

WYKONANIE:

1.W głębokiej misce wymieszaj wszystkie składniki po za owocami.

Otrzymane ciasto powinno być gęste oraz puszyste (bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe), jednak rękoma nie da się go ugniatać.

 

2.Posyp dłoń mąką, następnie za pomocą łyżki stołowej nabierz ciasta i połóż na dłoń . Odrobinę owoców umieść na środku ciasta , następnie zmocz lekko drugą dłoń i połącz ze sobą krawędzie ciasta. Smaż na patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego.

 

3. Na średnim ogniu smaż pod przykrywką. Koniecznie pilnuj ,aby się nie przepaliły. Na każdej stronie muszą smażyć się minimum 3 minuty. Aby wchłonął się zbędny tłuszcz usmażone placuszki układaj na ręczniku papierowym .

 

Najlepsze są na gorąco z dodatkiem kefiru lub mleka. Posyp je cukrem lub cukrem pudrem, a przekonasz się , że każdy łasuch nie będzie mógł im się oprzeć. Osoby , które ograniczają cukier , koniecznie niech użyją owoców, które dostarczą także witamin.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!