1 jajko, 1 ziemniak i mąka : Szybka, pyszna przekąska z ziemniaków – odkąd znam ten przepis, już nie robię frytek

Oto nowy, wyjątkowy sposób na podanie ziemniaków.

 

Pałeczki ziemniaczane są lepsze od jakichkolwiek frytek – z pewnością wszystkim zasmakują! Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do obiadu.

 

 

Składniki:

  • mąka pszenna – 300 g
  • duży ziemniak – 1 szt.
  • mleko – 180 ml
  • jajko – 1 szt.
  • drożdże instant – 3 g
  • posiekany szczypiorek – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku

 

Wykonanie:

Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w cienkie talarki. Gotuj na parze lub w wodzie przez ok. 20 minut, do miękkości.

 

Ugotowane talarki rozgnieć starannie na papkę. Dodaj do nich resztę składników (mąkę należy przesiać).

 

 

Starannie wymieszaj ciasto, przykryj np. pokrywką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie dodaj szczypiorek i jeszcze raz wymieszaj.

 

 

Umieść ciasto w czystym woreczku foliowym. Odetnij jeden rożek.

 

 

Rozgrzej w garnku sporą ilość oleju. Wyciskaj do niego niewielkie porcje ciasta z worka, formując pałeczki. Smaż, aż będą złociste.

 

 

Odkładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!