3. Kawa zapobiega cukrzycy.
Badanie, przeprowadzone na dużą skalę udowodniło, że kilka filiżanek kawy dziennie, znacznie poprawia rokowanie u pacjentów z cukrzycą typu II.
Osoby pijące kawę bez cukru kilka razy dziennie mają niższy poziom kwasu moczowego i glukozy we krwi. Wspomaga to poprawę wrażliwości organizmu na insulinę.
4. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Według ekspertów, podczas prażenia ziaren kawy wzrasta poziom przeciwutleniaczy. To one są odpowiedzialne za charakterystyczną gorycz kawy. Skutecznie zapobiegają tworzeniu się toksycznych dla komórek mózgu płytek amyloidowych.
Picie kawy, według naukowców University of Toronto, może więc zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera.
5. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona.
Firmy farmaceutyczne są w trakcie opracowywania leku, który z wykorzystaniem korzystnych właściwości kofeiny, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona nawet o 40%. Wystarczą zaledwie 2 filiżanki dziennie.
Należy jednak pamiętać, że kofeina działa na każdego inaczej. Jeśli są przeciwwskazania, picie kawy może powodować działania niepożądane.
6. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Badania przeprowadzone wśród 230 000 osób, pod kontem związku między chorobami sercowo-naczyniowymi, a piciem kawy pokazały, że osoby które rzadziej piją kawę są bardziej narażone na zawał serca, niż osoby które piją ją regularnie.
Comments are closed.