Miodowe pierniczki zrobione na patelni w 30 minut. Przepis.

Ten pyszny deser można przygotować na patelni. Nie wymaga on użycia piekarnika! Jest tak prosty, jak ułożenie ciasta na patelni i polanie go kremem.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g miodu
  • 200g śmietany 18% lub 20%
  • 150g mleka skondensowanego słodzonego
  • 220g mąki pszennej
  • 130g masła
  • Sól – szczypta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przepis:

W dużym garnku połącz masło, jajka i szczyptę soli. Połącz masło i pozostałe składniki w gorącej kąpieli wodnej, aż dobrze się połączą. Następnie do tej mieszanki dodaj sodę oczyszczoną. Wmieszaj trochę mąki, aż mieszanina się spieni. Wymieszaj mąkę z mieszanką, aż będzie chłodna. Zagnieść ciasto.

 

Podziel ciasto na osiem równych porcji. Każdy kawałek należy rozwałkować na kształt płaskiego naleśnika. Następnie przygotuj krem. Połącz mleko skondensowane i śmietanę.

 

Ułóż jeden placek na drugim z mieszanką. Krem należy rozprowadzić na wierzchu ciasta. Następnie wstaw deser do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto można udekorować według własnego gustu, np. polewą czekoladową

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!