Aby zacząć oddziel białko jednego jajka od żółtka i pozostaw na później. Resztę jaj ubij razem z miodem i cukrem ( zostawić 3 łyżki cukru na później), a następnie dodaj kefir i olej roślinny, przyprawę do pierników do mieszanki i ponownie ubijaj przez chwilę.
Po przesianiu mąki i stopniowym dodaniu jej razem z sodą do ubitej masy i zagnieć ciasto.
Teraz rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości, wytnij koła (lub dowolne inne figury) i umieścić je na blasze do pieczenia, uprzednio pokrytej pergaminem.
Włóż pierniki do pieczenia na 25 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180-190 stopni. W między czasie ubij pozostałe białko z trzema łyżkami cukru, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po 25 minutach wyjmij pierniki i posmaruj je ubitym białkiem, a następnie piecz jeszcze 10 minut.
Cóż, to wszystko, pozostaje podać pierniki do stołu i zaprosić przyjaciół na herbatę. Smacznego!
Mam nadzieję, że Tobie i Twoim bliskim spodoba się ten wspaniały przepis tak samo jak mi!
Comments are closed.