1. W misce, ubij jajko i dodatkowo żółtko jajka ze szklanką cukru i miodem. Następnie, dodaj kefir, przyprawę do pierników oraz olej i dokładnie wymieszaj.
2. Cały czas mieszając, dodaj sodę i stopniowo mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
3. Na blacie roboczym, posypanym mąką, rozwałkuj przygotowane ciasto i foremkami wyciśnij z niego dowolne kształty. Poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 25 minut.
5. W tym czasie, przygotuj lukier: W misce, utrzyj białko z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Gotowe!
Gdy kefirowe pierniczki całkowicie wystygną, udekoruj je według własnego uznania. Możesz zrobić piękne wzorki lub zamoczyć wierzch piernika w lukrze. Życzę Wesołych Świąt!
Comments are closed.