Pyszna przekąska z pieczarek – Goście zachwyceni. Robi się szybko i smakuje obłędnie.

Mamy dziś dla Was propozycję dania, które zaskakuje jednocześnie pomysłowością i łatwością wykonania.

Jest tak smaczne, że trudno się powstrzymać aby nie wziąć drugiej porcji.  Jeśli chcecie otrzymać świetną i nietrudną przystawkę pieczarkową, która wszystkim zasmakuje i będziecie potrzebować:

  • pół kilograma pieczarek
  • kilka ząbków czosnku najlepiej 3 sztuki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • po dwie łyżki sosu sojowego i oleju słonecznikowego
  • po jednej łyżeczce cukru i tymianku
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • papryczka chili

Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Po chwili dzielimy to co wyszło na dwie części. Jedną z nich umieszczamy na rozgrzany olej na patelni. Dodajemy papryczkę chili i chwilę czekamy aż zarumieni się czosnek. Następnie dodajemy dokładnie umyte i wyczyszczone pieczarki, krótko potem ocet balsamiczny i sos sojowy.

Wymieszamy razem delikatnie ale dokładnie z solą i pieprzem i dusimy około 10 minut pamiętając, aby często mieszać. Na koniec przyprawiamy wszystko ziołami.

 

Przepis polecamy wszystkim, którzy lubią grzyby z patelni, a także tym, którym brak czasu uniemożliwia przygotowanie czegoś bardziej wyszukanego. Smakuje i na zimno i na gorąco. Uważajcie bo szybko zniknie ze stołu dlatego czasami warto przygotować więcej – na przykład podwójną porcję.

Udostępnijcie znajomym jeśli Wam smakowało!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!