Genialne pączki z dziurką na kefirze, przygotujesz szybko i bez najmniejszych problemów poradzi sobie z tym nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W dużej misce, wymieszaj jogurt z jajkiem, szczyptą soli, cukrem, sodą oczyszczoną i olejem.
2. Teraz, stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
3. Gotowe ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut. Potem, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość 1 cm. Z pomocą szklanki lub kubka, powycinaj kółka. Na środku każdego, powycinaj mniejsze kółka. Nasze pączki będą z tradycyjną – dziurką.
4. Na rozgrzanej patelni z głębokim olejem, smaż pączki z każdej strony na złoty kolor, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!
Comments are closed.