Pyszne aromatyczne klopsiki zanurzone w nieziemsko pysznym sosie- moja rodzina zawsze prosi o dokładkę

Idealne pyszne danie, które przygotujesz w szybkim czasie. Twoja rodzina na pewno będzie chciała więcej.

Klopsiki z tego przepisu przygotowuje już od wielu lat i za każdym razem wszyscy jesteśmy nimi zachwyceni. Próbowałam wiele przepisów, jednak żaden nie dorównał smakiem do tych pysznych klopsików. Każdy kęs przygotowanych klopsików dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie przygotuj je już dziś!

 

  • LISTA SKŁADNIKÓW;
    500 g mięsa mielonego
  • 130 g ryżu
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g marchwi
  • Jajko
  • Szczypta soli oraz pieprzu

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE SOSU:
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 20 ml oleju
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 150 ml wody
  • 10 g słodkiej mielonej papryki
  • Szczypta soli oraz pieprzu

 

WYKONANIE:

1.  Do miski przełóż mięso mielone, następnie dodaj surowy ryż, drobno posiekany czosnek, pokrojoną na kosteczkę cebulę oraz marchew, którą zetrzyj na tarce do dużych oczkach. Do wymieszanych składników dodaj jajko , po czym przypraw do smaku solą oraz pieprzem, ponownie całość połącz ze sobą.

2. Z połączonych składników wyrabiaj małe kuleczki, które następnie wkładaj do naczynia żaroodpornego.

 

3. Przygotuj sos: Do miski wlej wodą, następnie wymieszaj ją z koncentratem pomidorowym, olejem, śmietaną oraz przyprawami. Tak przygotowany sos wlej na wyłożone wcześniej klopsiki.

4. Piecz przez 30 minut we 180 stopniach. Dla lepszego smaku posyp je startym serem przed podaniem. Tak przygotowane danie jest gotowe!

 

Koniecznie spróbuj klopsiki z dodatkiem kapusty

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • 250 g kapusty
  • 600 g mięsa mielonego
  • Jajko
  • Cebula
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • Ser żółty

 

WYKONANIE:

1.  Do miski przełóż mięso mielone, następnie dodaj do niego drobno poszatkowaną kapustę oraz cebule, którą pokrój na kosteczkę, następnie dodaj jajko oraz przyprawy.

 

2. Z dokładnie połączonych ze sobą składników , zacznij formować nie duże kuleczki, które wkładaj do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego olejem. Wyłożone kuleczki przykryj folią aluminiowa.

3. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmij folię, i całość posyp startym serem,, po czym ponownie piecz przez 10 minut. Po tym czasie pyszne pulpeciki są gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!