Poniższy przepis na eklera jest bardzo prosty oraz szybki, a co najważniejsze przygotujesz go bez pieczenia. Zapraszam na przepis, na pewno będziesz zachwycona!
1. Na samym początku przygotuj krem:250 ml mleka wlej do garnka, po czym na małym ogniu podgrzewaj. Następnie do miski wlej także 250 ml mleka, po czym dodaj ekstrakt waniliowy, żółtko, skrobię oraz 3 łyżki cukru. Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.
2. Gdy w garnku mleko się gotuje, powoli wlewaj otrzymaną mieszankę, całość gotuj na małym ogniu i mieszaj co chwilę. Gęsty budyń ostaw ,aby całkowicie wystygł.
3. Blachę pokrytą papierem do pieczenia, wyłóż herbatnikami. Następnie przełóż na nią część otrzymanego budyniu, dokładnie całość wyrównaj, po czym układaj ponownie warstwę ciastek, Kolejne warstwy stwórz tak samo.
4. Przygotuj polewę. Do reszty mleka dodaj kakao oraz 4 łyżki cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, do momentu aż zacznie wrzeć, po czym dodaj miękkie masło. Po kilku minutach gotowa jest już polewa. Przygotowaną polewą starannie polej gotowe ciasto. Tak przygotowany deser jest gotowy.
Comments are closed.