1. W misce połącz ze sobą kefir, sodę oraz mąkę.
2. Następnie dodaj szczyptę soli oraz jedno żółtko. Rękoma wszystko wymieszaj, po czym zagniataj na jednolitą masę.
3. Odstaw ciasto na bok, po czym zacznij przygotowywać nadzienie. Do mniejszej miski przełóż twaróg, po czym dodaj do niego cukier waniliowy, cukier, oraz drugie żółtko. Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą, w przypadku gdy farsz jest za rzadki dodaj odrobinę kaszy manny, następnie pozostaw na około 10 minut.
4. Do około 1/3 wysokości garnka wlej wodę, po czym doprowadź ją do wrzenia na małym ogniu.
5. Na blat rozprowadź odrobinę mąki, po czym podzielone na kawałki ciasto zacznij rolować.
6. Każdy przygotowany rulon pokrój tak jak kopytka na małe kawałki.
7. Z każdego pokrojonego kawałka rozpłaszczaj ręką krążek, po czym nakładaj łyżeczką nie wielką ilość gotowego farszu. Następnie każdy sklejaj jak tradycyjne pierogi.
8. Przygotowane pierogi układaj na sitku, które wcześniej posmaruj olejem, następnie umieść go na górze garnka, aby nie dotykał wody. Położone sitko koniecznie przykryj pokrywką.
9. Pozostaw pod przykryciem gotujący się garnek około 5-7 minut. Po tym, czasie pyszne pierogi na parze są gotowe!
Comments are closed.