Węgierska Gerbota to idealne połączenie miękkiej warstwy ciasta, orzechów i słodkiego dżemu! Poczuj się jak w jednej z węgierskich kawiarni z samego serca Budapesztu, rozkoszując się w swoim domu tym pysznym ciastem. Oto jak je przygotować:
Składniki:
- 2 jajka
- 500 g dżemu morelowego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 400 g orzechów włoskich
- 250 g śmietany 30%
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 25 g mokrych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Najpierw musimy pokruszyć drożdże i do nich dodać cukier puder. Następnie roztapiamy i wlewamy ciepłe, ale nie gorące masło (zostawiamy jedną łyżeczkę, którą później dodamy do polewy czekoladowej).
Dodajemy jajka i całość mieszamy dokładnie mikserem. Kolejno dodajemy mąkę, śmietanę oraz skórkę cytrynową. Gnieciemy ciasto, dosypując przy tym mąki, żeby uniknąć lepienia się do dłoni, po czym odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.
Mielimy orzechy i dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Następnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części.
Teraz ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy każdą z nich do grubości ok. 0,5 cm i formujemy je do kształtu naszej blachy – okrągłej lub kwadratowej. Pierwszą z nich kładziemy na blasze z wysokimi brzegami, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia.
Następnie smarujemy rozłożone ciasto warstwą dżemu morelowego, po czym kładziemy na niej warstwę orzechów. Nakrywamy to kolejnym surowym plackiem i powtarzamy całą czynność do momentu, żeby ostatnią warstwą było ciasto.
Przed pieczeniem warto nakłuć wierzch ciasta widelcem, aby nie puchło w trakcie pieczenia. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
Do przygotowania polewy czekoladowej wykorzystamy pozostawioną wcześniej łyżeczkę masła, które łączymy z czekoladą i podgrzewamy przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, czekamy aż zastygnie i gotowe!
Comments are closed.