Pyszna roladka marchewkowa – mogę jeść nawet wieczorem i nie boję się że przytyję. Obłędny smak.

Rolada z marchwi sprawdzi się świetnie jako przekąska dla bardziej wybrednych gości, którym trudno dogodzić tradycyjnymi potrawami.

W dodatku rolada jest nie tylko apetyczna, ale także niskokaloryczna, a jej nadzienie można dowolnie modyfikować: słodki farsz będzie idealny na deser, a słony na przekąskę na świąteczny stół czy też wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

 

Składniki na ciasto:

  • marchew: 750 gram
  • jajka: 5 sztuk
  • 1,5 łyżki stołowej masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka wyciśniętego sou z cytryny
  • przyprawy do smaku

Składniki na słone nadzienie:

  • ser śmietankowy/ miękki twaróg: 200 gram
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub innych ziół
  • sól do smaku

Składniki na słodkie nadzienie:

  • ser śmietankowy/ miękki twaróg: 200 gram
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta wanilii

Wykonanie (ciasto):

Umyj i obierz marchewki, następnie zetrzyj jej na tarce z dużymi oczkami.  Rozpuść masło na patelni, podsmaż na nim starte marchewki. Duś pod przykryciem około 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!