W tym czasie przygotuj resztę ciasta na roladę: oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z solą, kurkumą i przyprawami. Dodaj do masy schłodzone marchewki.
Następnie ubij mikserem białka z odrobiną soli i sokiem z cytryny na sztywną masę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę z żółtek i marchwi. Powstałe ciasto powinno mieć puszystą konsystencję. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Ciasto wylej na blachę i rozprowadź na całości, aby nie miało więcej niż pół centymetra. Włóż do piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
Rozłóż folię spożywczą. Gotowe ciasto odwróć do góry nogami i wyłóż na folię, powoli zdejmując papier do pieczenia. Poczekaj, aż ciasto ostygnie. Na cieście rozprowadź równomiernie masę serową/ twarogową (przepis poniżej). Użyj folii spożywczej do zwinięcia ciasta w ciasną roladę. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Pokrój roladę na kawałki przed podaniem.
Wymieszaj ser z ziołami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku.
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Odsącz rodzynki, nadmiar wody odciśnij za pomocą ręcznika papierowego. Wymieszaj ser lub miękki twaróg z cukrem, rodzynkami i wanilią. Niewielka liczba składników pozwala na osiągnięcie oryginalnego smaku naszej rolady marchwiowej. Delikatne nadzienie rozpływa się w ustach, a w połączeniu z marchwią całość zyskuje wytrawnego charakteru.
Comments are closed.