Przepisy na zupy wzmacniające odporność – Kto je zje, nie zachoruje – powiedziała moja babcia.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1 kalarepa
  • pietruszka
  • ok. 5 liści laurowych
  • 10 kulek pieprzu (czarnego i kolorowego)
  • sól
  • zioła do podkreślenia smaku

Kurczaka należy dokładnie umyć i włożyć do głębokiego rondla. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, aby się szybciej ugotowały i dodać do kurczaka. Obrać czosnek i dodać całe ząbki, a następnie zalać wszystko wodą tak, aby przykryć warzywa i mięso i zagotować.

Po zagotowaniu wywaru zebrać szumowinę za pomocą sitka lub łyżki i zmniejszyć. Zmniejszyć temperaturę palnika, aby rosół lekko „pyrkał” i gotować pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Kiedy bulion jest już gotowy, należy wyjąć kurczaka i opcjonalnie dodać trochę wody. Mięso dzielimy na małe kawałki i wrzucamy z powrotem do rosołu. Zupę podawać najlepiej z drobnym makaronem np. nitki.

Rozgrzewająca zupa cebulowa prosto z Francji

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!