Filet z piersi kurczaka należy ugotować do miękkości oraz po ostudzeniu posiekać na drobne kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i układamy w misce. Dodajemy do niej sól, cukier, ocet jabłkowy oraz wodę i dokładnie mieszamy.
Całość musi postać około kwadrans w temperaturze pokojowej. W tym czasie siekamy drobniutko wybrane przez nas zioła. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka: białka należy zetrzeć na dużych oczkach tarki, żółtka na małych.
Marchew gotujemy (uważamy żeby nie rozgotować, ale też żeby nie była surowa), następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Wybrany gatunek sera również ścieramy na tarce, ale na małych oczkach.
Po przygotowaniu wszystkich składników należy ułożyć je warstwami. Możemy użyć do tego szklanej miski lub tortownicy. Na samym dnie układamy posiekanego kurczaka i przykrywamy go grubą warstwą majonezu.
Kolejna warstwa to zioła – jednak używamy tylko ich części, musimy nieco pozostawić do dekoracji. Zioła przysypujemy czerwoną cebulą (wcześniej należy odsączyć ja z zalewy) i w kolejnym kroku ponownie smarujemy ją majonezem.
Teraz czas na kukurydzę bez zalewy (odrobinę zostawiamy do dekoracji), ją również smarujemy majonezem. Następnie układamy pozostałe składniki w takiej kolejności:
Comments are closed.