Zawijane serniczki – tak dobrych na pewno jeszcze nie jadłaś. Ich smak zachwyci każdego

 

Całość odstawiamy na ok. pół godziny w miejscu, gdzie panuje nieco wyższa temperatura od pokojowej, np. blisko kaloryfera.

Następnie mąkę przesiewamy przez sito do miski, łączymy ją z solą, cukrem i mieszamy. W innej misce ucieramy masło albo margarynę, po czym wlewamy śmietanę oraz wsypujemy przesianą, osłodzoną i osoloną mąką.

 

Na koniec dodajemy rozczyn z mleka i drożdży. Z powstałej mieszaniny ugniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy mniej więcej na kwadrans – dzięki temu łatwiej będzie się wyrabiać.

 

Całą operację powtarzamy: masę znów gnieciemy i trzymamy przez jakiś czas pod przykryciem. Jej objętość powinna wtedy się podwoić.

Kiedy ciasto odpoczywa i wyrasta, przygotowujemy nadzienie. Jest to bardzo proste – twaróg mieszamy z jajem i cukrem; można też dodać trochę mąki, jeśli konsystencja wydaje się zbyt mało zwarta.

 

Na farsz nakładamy folię i pozwalamy mu przez chwilę poleżeć, by wszystkie składniki dokładnie się „przegryzły”.

Ciasto wałkujemy, nakładamy na nie nadzienie, zwijamy w rulon, po czym kroimy na niezbyt grube plastry.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!