Jeszcze podziękujesz mi za ten przepis zimą :) Pyszna cukiniowa przekąska na zimę – o wiele lepsza niż grzybki.

Cukinia to warzywo bardzo chętnie zarówno wybierane w sklepach, jak i uprawiane w przydomowych ogródkach. Sezon na cukinię nie trwa jednak  niestety cały rok.

Abyś mógł zachować ten smak na dłużej, proponujemy Ci skorzystać z naszego prostego i szybkiego przepisu na smaczne cukiniowe przekąski zamknięte w słoikach.

Podane w przepisie składniki spokojnie zapełnią dwa półlitrowe słoiki, a jak przekonasz się czytając podaną poniżej listę, nie ma potrzeba wiele. Wszystko, co jest potrzebne łatwo znaleźć w każdym domu, więc specjalne przygotowania nie są wymagane!

Składniki:

  • półtora kilograma cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka stołowa soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 120ml oleju słonecznikowego
  • 1 papryczka chilli
  • 20g natki pietruszki
  • 120ml octu

Przygotowanie:

Przygotowanie przetworów zacznij od zebrania wszystkich składników, głębokiej miski, praski oraz słoików. Do miski wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Następnie dodaj do warzyw olej, cukier, pieprz oraz sól.

Kolejnym krokiem jest dodanie składników, które dodadzą cukinii wyjątkowego smaku – przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojonej papryczki oraz drobno posiekanej natki pietruszki. Kiedy już wszystko znajdzie się w misce, zalej całość octem, a po wymieszaniu wstaw do lodówki na 3 godziny.

Kiedy już nasza cukinia się schłodziła czas na przelanie jej do przygotowanych uprzednio słoików. Pamiętaj, że wlać należy nie tylko warzywa z dodatkami, ale też wypuszczony przez nią sok. Dokładnie zamknij słoiki.

Teraz przygotuj sobie sobie najlepiej duży garnek, w którym będziemy wygotowywać słoiki. Jego dno wyłóż ręcznikiem kuchennym i wlej do niego ciepłą wodę, włóż słoiki i zagotuj. Przez około 8 minut pozostaw w stanie wrzenia.

Wyjęte z wody słoiki – uważaj, gorące – należy odstawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Ważne, aby sprawdzić, czy na pewno są dokładnie zamknięte – niedokręcone słoiki ulegają zepsuciu.

Tak przygotowane przetwory świetnie sprawdzą się podczas zimowych wieczorów, kiedy zatęsknisz za smakiem świeżych warzyw. Smacznej przekąski!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!