Bez względu na okoliczności, sałatka śledziowa króluje na moim stole, a moi bliscy mówią, że Święta bez niej nie istnieją! Do dzieła!
1. Buraki, ziemniaki i marchewkę, ugotuj wcześniej do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, przełóż do miseczki i zalej niewielką ilością wody z łyżką octu. Odstaw do marynowania na 15-20 minut.
3. W tej wersji sałatki śledziowej, warstwy warzyw układamy od końca. Rozłóż folię spożywczą na blacie roboczym.
4. Zacznij od buraków: Na rozłożona folię, zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach i uformuj w kształcie prostokata. Lekko posól.
5. Jako drugą warstwę, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Posmaruj ją majonezem.
6. Trzecia warstwa to ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach. Lekko posól i posmaruj majonezem.
7. Czwartą warstwą, są pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce jajka. Lekko posól i wysmaruj majonezem.
8. Kolejna warstwa, to pokrojone na małe kawałki filety śledziowe.
9. Na koniec, posyp przygotowana wcześniej cebulką.
10. Teraz, bardzo delikatnie owiń folią wszystkie warstwy sałatki i lekko dociśnij. Wtedy nie będzie się rozpadać podczas nakładania. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!
Przed podaniem, ozdób sałatkę majonezem, startym na tarce jajkiem oraz świeżymi ziołami. Życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt!
Comments are closed.