Nie ma się jednak co oszukiwać, najlepsza szynka to jest taka którą zamarynujemy i upieczemy samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować genialną marynatę ze sprawdzonych składników i dodać kilka aromatycznych dodatków. Od teraz szynka na Świątecznym stole, zawsze będzie się wprost rozpływać w ustach. Do dzieła!
1. Dobrej jakości mięso z szynki pokrój na plastry, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj plastry mięsa przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstaw do lodówki na 2 godziny.
2. W naczyniu żaroodpornym, poukładaj naprzemiennie plastry szynki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość, dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką, czerwoną papryką.
3. W miseczce, wymieszaj sos sojowy z koncentratem pomidorowym i polej przygotowana mieszanką mięso w naczyniu.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 150°C, przez 45 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 45 minut. Gotowe!
Świąteczną szynkę czosnkową, możesz podać na stół na gorąco lub na zimno. Doskonale smakuje w towarzystwie lekkich, świeżych surówek. Wesołych Świąt!
Comments are closed.