Ten fantastyczny przepis na domowy syrop z truskawek otrzymałam od koleżanki. Jeśli aktualnie nie masz truskawek wykorzystać możesz także maliny, jeżyny i porzeczki.
Używając wcześniej wspomnianej 1 szklanki truskawek otrzymasz 1,5l przepysznego oraz domowego syropu. A co najważniejsze, otrzymasz syrop bez szkodliwej dla Ciebie chemii. Syrop idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do napoi, takich jak lemoniada czy herbata. Można go także użyć do ciast i innych deserów. Osobiście uwielbiam polewać nim również naleśniki czy placuszki.
W pierwszej kolejności należy dobrze umyć truskawki i usunąć szypułki. Tak przygotowane truskawki należy wrzucić do garnka z wodą.
Dodajemy liście truskawek i gotujemy przez 10 min. Następnie tak sporządzony wywar należy odcedzić, np. przez gazę. Pamiętaj, aby dobrze wszystko wycisnąć. Kolejny krok to dodanie cukru do naszego soku z truskawek. W tym samym momencie dodajemy także kwasku z cytryny.
Gotujemy około 8-10 min. I gotowe, teraz wystarczy przelać zawartość syropu do butelki. Najlepiej do takiej zamykanej na korek.
Comments are closed.