Idealnie pyszne tarte ciasto z przepisu teściowej. Genialnie prosty i szybki przepis na każdą okazję

Tego smaku nie można zapomnieć nawet po wielu latach, ponieważ miłość od pierwszego kawałka jest niezapomniana. Delikatna konsystencja twarogu, lekkie płatki z tartego ciasta i tylko pół godziny na przygotowanie –  to idealnie pyszne ciasto!

Przygotowałam dla ciebie przepis na pyszny wypiek, dobrze znany od dzieciństwa!

Składniki

  • Mąka pszenna – 200 g
  • Kwaśna śmietana – 5 łyżek
  • Masło – 70 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Twarożek- 180 g
  • Cukier – 100 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

 

Przygotowanie

Przygotuj ciasto. Połącz mąkę z jajkiem i 50 gr cukru, miękkim masłem, 1 łyżką śmietany i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, zwiń w kulkę, owiń folią i włóż do lodówki na 15 minut.

Zrób nadzienie z twarogu. Połącz twaróg z 4 łyżkami śmietany i 50 gramami cukru. Ubij miksturę w blenderze, aż stanie się gładka i jednolita. Wyjmij ciasto i podziel na pół. Weź naczynie do pieczenia.

Zetrzyj jedną część ciasta na grubej tarce bezpośrednio do formy i równomiernie rozprowadź na całej płaszczyźnie. Zetrzyj także drugi kawałek i odłóż na bok.

Połóż masę twarogową na wierzchu i wyrównaj powierzchnię łyżką, aby całkowicie przykryła ciasto. Posyp pozostałym ciastem wierzch.

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30–35 minut.

Ciasto jest gotowe. Podawaj na ciepło, krojąc na porcje. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!