Przygotowałam dla ciebie przepis na pyszny wypiek, dobrze znany od dzieciństwa!
Przygotuj ciasto. Połącz mąkę z jajkiem i 50 gr cukru, miękkim masłem, 1 łyżką śmietany i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, zwiń w kulkę, owiń folią i włóż do lodówki na 15 minut.
Zrób nadzienie z twarogu. Połącz twaróg z 4 łyżkami śmietany i 50 gramami cukru. Ubij miksturę w blenderze, aż stanie się gładka i jednolita. Wyjmij ciasto i podziel na pół. Weź naczynie do pieczenia.
Zetrzyj jedną część ciasta na grubej tarce bezpośrednio do formy i równomiernie rozprowadź na całej płaszczyźnie. Zetrzyj także drugi kawałek i odłóż na bok.
Połóż masę twarogową na wierzchu i wyrównaj powierzchnię łyżką, aby całkowicie przykryła ciasto. Posyp pozostałym ciastem wierzch.
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30–35 minut.
Comments are closed.