Ciasto:
Złączyć mąkę, jajo, 50 g cukru, z wcześniej przygotowanym, miękkim masłem. Dodać proszek do pieczenia i łyżkę tłustej śmietany. Zagniecione ciasto należy uformować w kulkę, następnie owinąć folią spożywczą i złożyć do lodówki na 15 minut.
Nadzienie z twarożku:
Twaróg z 4 łyżkami śmietany i 50 g cukru należy ubić na gładką masę, najlepiej przy pomocy blendera.
Następnie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Do wcześniej przygotowanej blachy dodać połowę ciasta, startego na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto należy równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Drugą część zetrzeć i odłożyć na bok. Następnie należy ułożyć masę twarogową, przy pomocy łyżki należy ją wyrównać. Ciasto posypać pozostałą częścią ciasta.
Comments are closed.