Może też być kluczowym składnikiem napojów alkoholowy takich jak likiery. Z Włoch wywodzi się przygotowywany na bazie cytryny popularny napój – Canarino, który zaleca się pić po dużym posiłku w celu ułatwienia trawienia oraz zwalczenie uczucia ciężkości w żołądku.
Stosowany jest także na zwalczanie skutków przeziębienia oraz przeciw bólom brzucha i nudnością. Jest to wywar powstały z połączenia liści laurowych z cytryną, przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje bardzo mało czasu.
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoc cytryny w ciepłej wodzie oraz obrać ze skóry używając obieraczki do ziemniaków. Należy uważać, aby podczas obierania nie dotknąć białej, gorzkiej części.
Następnie trzeba zagotować 500 ml wody i wrzucić do niej skórę z cytryny oraz liść laurowy. Tak przygotowany napój wymaga jeszcze gotowania przez 5 minut na wolnym ogniu i zaparzania przez kolejne 10 minut.
Comments are closed.