Truskawki zawierają mnóstwo antyoksydantów, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, manganu, błonnika i magnezu.
Jaka szkoda, że wydajemy mnóstwo pieniędzy na truskawki, które już po kilku dniach w lodówce są miękkie i zaczynają pleśnieć.
Na szczęście znaleźliśmy wspaniały sposób na to, żeby truskawki w lodówce zachowały świeżość przez dłuższy czas. Dzięki tej poradzie utrzymasz świeżość truskawek o wiele dni, a nawet tygodni, dłużej od czasu ich kupna w supermarkecie.
Oto, czego potrzebujesz:
Opis czynności:
Krok 1: do dużej miski wlej pół szklanki białego octu i wymieszaj z 2 szklankami wody.
Krok 2: włóż truskawki do miski i pozostaw je tam na kilka minut, żeby zdążyły nasiąknąć. Ocet sprawia, że wszystkie zarodniki grzybów zostaną usunięte z truskawki. To właśnie przez te zarodniki grzybów truskawki szybciej miękną i zaczynają pleśnieć.
Po kilku minutach namaczania truskawek w misce prawdopodobnie będziesz zaskoczony kolorem wody. Zmiana koloru wody jest spowodowana tym, że z truskawek uwolniły się wszystkie zarodniki grzybów.
Krok 3: durszlak wyłóż papierowym ręcznikiem, wyjmij truskawki z miski i pozostaw je do całkowitego wyschnięcia.
Krok 4: umieść w lodówce czysty papierowy ręcznik i ułóż na nim truskawki.
Bez obaw! Po skorzystaniu z tej metody truskawki nie nabiorą smaku octu!!
A oto inne wskazówki, które pomogą dłużej zachować świeżość truskawek:
Comments are closed.