Chciałabyś zjeść pyszny , a zarazem syty obiad? Idealnie nadadzą się ukraińskie zrazy. Są to kotlety z dodatkiem cebuli oraz sosu, które smakują naprawdę do wszystkiego. Koniecznie spróbuj jakie one są pyszne.
Nie obawiaj się cebuli , gdyż to nie ona jest głównym składnikiem. Służy ona tylko do polepszenia smaku tego dania. Najważniejsze jest mięso i to właśnie jego musi być najwięcej. Przekonasz się sama, że to danie jest wyśmienite.
LISTA SKŁADNIKÓW NA ZRAZY:
-
Mięso – 400 g
-
Cebula 250 g
-
Kwaśna śmietana 20%-300 g
-
Mąka -150 g
-
Mielona papryka- łyżeczka
-
Pęczek świeżego koperku
-
Ocet -2 łyżki
-
Sól-1 łyżeczka
-
Olej roślinny- 4 łyżki
-
Ziarnisty pieprz- 2 łyżeczki
-
Cukier-1 łyżka
WYKONANIE:
1.Na grubość 1 cm pokrój kawałki mięsa. Za pomocą tłuczka ubij je i przypraw pieprzem oraz solą. Przygotowane mięso włóż do pojemnika na 15 minut. Pół lub jedną cebulą pokrój na półpierścienie. Do osobnej miski wlej olej oraz ocet, pieprz , sól i koper. Osobno niech marynuje się cebula przez 10 minut.
2.Zamarynowaną cebulę połóż na mięso, następnie zwiń je w roladki. Przygotowane mięso obtocz w mące i na złoty kolor smaż.
3.Na talerz połóż usmażone roladki, a cebulę która pozostała usmaż na pozostałym tłuszczu. Odrobinę posiekaj cebulę. Do smażonej cebuli dodaj śmietanę, drobno posiekany koper, paprykę oraz kilka łyżek mąki. Żeby sos nie był za gęsty dodaj do niego wodę.
4.Roladki włóż do przygotowanego sosu, tak aby przykryte były całe. Gdy tak nie jest to dodaj więcej wody. Duś przez 40 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu możesz cieszyć się pysznym daniem.
5.Przygotowane roladki podawaj z ryżem, kaszą, makaronem, a nawet ziemniakami. Dodatki jakie lubisz na pewno będą świetnie pasowały do pysznych zrazów.
Jak masz ochotę to zmień trochę przepis nap dodaj sera , wtedy sos będzie bardziej kremowy, lub dodaj natki pietruszki to sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.
Comments are closed.