Jedną z moich ulubionych Świątecznych sałatek jest prezentowana niżej warstwowa sałatka z orzechami, która świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na każdym uroczystym stole. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila wolnego czasu, aby zachwycić zaproszonych gości wyjątkową sałatką. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Ugotowanego w lekko osolonej wodzie fileta z kurczaka wystudź i pokrój w kosteczkę.
2. Jajka ugotuj na twardo, a po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj, ser żółty zetrzyj na tarce.
3. Teraz możesz składać kolejno warstwy sałatki: Na początek warstwa kurczaka, posmarowana majonezem.
4. Następnie, pokrojone orzechy wysmarowane majonezem.
5. Kolejna warstwa, to starty ser i majonez.
6. Na koniec warstwa jajek i warstwa majonezu. Całość lekko dociśnij, wygładź i posyp startym serem. Gotowe!
Przed podaniem, udekoruj sałatkę według uznania. Najlepiej prezentuje się z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub winogronem. Wesołych Świąt!
Comments are closed.