Do przygotowania użyty zostanie piekarnik, dzięki temu strata wartości będzie najmniejsza i danie okaże się nie takie kaloryczne! Jednak dla miłośników grilla – można go śmiało użyć do przygotowania tego dania!
Jako pierwsze potrzebna będzie marynata sojowa – w celu jej zrobienia używamy oleju, sosu sojowego i czosnku, który wcześniej został przeciśnięty przez praskę. Z kolei pozostałe warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię tniemy w duże kawałki, ze skórką, natomiast papryki w sporej wielkości pasma.
Z bakłażanem postępujemy jak z cukinią – ze skórką, pokrojony grubo. Z pomidorów robimy duże plastry, natomiast pieczarki dzielmy po połowie – chyba że są małe, wtedy zostawiamy je takimi, jakie są. Co ważne – kawałki warzyw nie powinny się bardzo różnić wielkością od siebie.
Kiedy mamy już w środku warzywa i grzyby – zalewamy je marynatą sojową, zawiązujemy worek i dokładnie mieszamy zawartość, zostawiając ją na 30-40 minut, raz na jakiś czas odwracając ją – po to, by marynata dokładnie się rozlała po zawartości worków.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni, i wkładamy blachę z warzywami i grzybami na 30-35 minut. Kiedy minie połowa określonego czasu – warzywa należy delikatnie przemieszać.
Comments are closed.