Wieprzowa galaretka- Zawsze w szybkim czasie znika ze wszystkich talerzy.

Galaretka wieprzowa gości u nas już od wielu lat. Chętnie przygotowuje ją na każdą okazję, a szczególnie uroczystości rodzinne. Gdy pojawia się na stole zarówno domownicy jak i zaproszeni goście są pod wielkim wrażeniem tak pysznej przekąski.

Czas przygotowania galaretki niestety jest długi, ale gwarantuje że warto skorzystać z tego przepisu , gdyż jej wspaniały smak wynagradza to długie czekanie. Tak przygotowana nawet zachwyca moje dzieci.

 

Przygotowanie tej galaretki jest bardzo proste. Koniecznie bierz się do pracy ,a później rozpływajcie się nad jej wspaniałym smakiem!

SKŁADNIKI:
  • 2 przednie nóżki wieprzowe
  • 1 kg mostka wołowego
  • Golonkę ( podudzie wieprzowe)
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki
  • Cebula
  • Główka czosnku
  • 3 jajka
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach czarny oraz szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1.  Całe umyte mięso przełóż do dużego garnka, następnie całość zalej wodą. Mięso w wodzie pozostaw na całą noc. Ta czynność jest bardzo ważna, więc koniecznie jej przestrzegaj. Następnego dania wyjmij mięso z wody i pokrój je na mniejsze części. Od wielkości zależy jak szybko się ugotuje mięso.

 

2. Poprzednią wodę wylej z garnka, po czym włóż do niego ponownie pokrojone mięso i zalej je wodą. Garnek przełóż na palnik i gotuj , po czym koniecznie wyjmuj pojawiającą się szumowinę. Najlepiej, aby cała szumowina zniknęła.

 

3. Przez około 4-5 godziny gotuj mięso koniecznie na małym ogniu. Warto pamiętać, że podczas gotowania trzeba mięso mieszać. Pod żadnym pozorem, gdy wody ubędzie nie dolewaj nowej.

 

4. Po tym czasie dodaj do garnka z mięsem wszystkie przyprawy, oraz obraną marchew i pietruszkę. Umytą cebulę ze skórką wrzuć także do garnka. Mięso ze wszystkimi składnikami gotuj jeszcze około 1-1,5 godziny.

 

5. Po upływie tego czasu wyjmij mięso. Następnie używając sitka przecedź powstały wywar do innego garnka. Gdy mięso lekko przestygnie, koniecznie oddziel je od kości i dodaj do niego drobno pokrojony czosnek.

 

6. Do usunięcia nadmiaru tłuszczu idealnie nadaje się ręcznik papierowy. Czynność tą powtarzaj wielokrotnie. Następnie do bulionu dodaj sól oraz pieprz.

7. W oddzielnym garnku ugotuj jajka na twardo , następnie pozostaw obrane do ostygnięcia.

 

8. Do przygotowania galaretek koniecznie wykorzystaj silikonowe foremki na babeczki. Na dno ułóż mięso, następnie połóż połowę ugotowanego jajka, po czym przykryj odrobiną mięsa. Tak przygotowane zalej otrzymanym bulionem, następnie włóż najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego!

Gdy goście się zjawią wyjmij galaretki z foremek i podawaj na stół. My najczęściej jemy z musztardą bądź chrzanem. Jestem pewna , że szybko znikną z talerzy. Życzę wszystkiego dobrego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!