You might also like
Mało kto zastanawia się czy wielokrotne doprowadzanie tej samej wody do wrzenia może wpływać na jej jakość. A powinniśmy, bo jak się okazuje, używanie tej samej wody może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia! Należy podkreślić, że wraz z każdym procesem zagotowania wody, zmienia się jej skład chemiczny.
Poziom tlenu z każdym zagotowaniem maleje, przez co składniki odżywcze takiej wody są wręcz nikłe, a co gorsza, kumuluje ona szkodliwe substancje.
Zmiana składu chemicznego może negatywnie odbić się na zdrowiu człowieka. Skutki mogą być odczuwalne w przewodzie pokarmowym, ale też i nerwowym. Co gorsza, wielokrotnie zagotowywanie wody i spożywanie jej szkodzi nerkom!
Lekarze zalecają, by nie gotować wody kilkukrotnie, a przed zalaniem naparu, nalać świeżej wody. Ta, która została niewykorzystana nie musi się marnować. Gotowana woda nadaje się do podlewania kwiatów, mycia naczyń czy porządków domowych.
Comments are closed.