Cienkie i wyjątkowo aromatyczne naleśniki posmakują Ci nawet bardziej niż zwykłe. Pasują do każdego nadzienia, jednak śmiało możesz jeść je również bez niego. Jeśli proste eksperymenty w kuchni nie są Ci straszne, to pokochasz ten przepis.
Obierz i umyj ziemniaki. Każdego z nich przekrój na cztery kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj do niej odrobinę soli i gotuj, aż do miękkości.
Miękkie i ostygnięte ziemniaki zmiel wraz z wodą, w której zostały ugotowane. Wykorzystaj do tego blender lub mikser. Powstała masa powinna być papkowata i jedynie lekko lejąca.
Przeciśnięty czosnek, jaja, mleko oraz mąkę dodaj do swojej papki i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż olej i jedną łyżeczkę soli. Zamieszaj jeszcze raz i upewnij się, że wszystkie składniki są połączone. Pozostaw masę na 25-30 minut.
Rozgrzej patelnię wraz z odrobiną oleju i smaż na niej cienkie naleśniki. Możesz każdego posypać ulubionymi ziołami, koperkiem lub szczypiorkiem. Kruche naleśniki należy przewracać z dużą dozą uwagi, aby uniknąć rozerwania.
Comments are closed.