Ziemniaki po egipsku Cię zaskoczą. Smaczne i sycące niejednokrotnie znajdą się na twoim stole. Przepis.

Masz już dość nudnych ziemniaków do obiadu? Wykorzystaj je do stworzenia niezwykle ciekawego dania, owianego tajemniczą nazwą ,,egipskie ziemniaki”. Koniecznie sprawdź, co się pod nią kryje!

 

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • śmietana / jogurt naturalny – 2 łyżki
  • soki pomidorowy – 200 ml / mały przecier pomidorowy
  • mięso mielone – 0,5 kg
  • olej – 2 łyżeczki
  • cebula – 2 duże szt.
  • ser – do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wykorzystując jedną łyżeczkę oleju, wysmaruj blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, a następnie połowę z nich wyłóż na posmarowane wcześniej naczynie, którego użyjesz do pieczenia. Całość posól wedle własnego uznania.

 

Na ziemniaki wyłóż mięso. Dodaj również cebulę i przyprawy. Jako następną warstwę, ułóż pozostałą część ziemniaków. Sok pomidorowy lub przecier połącz ze śmietaną, ewentualnie z jogurtem naturalnym. Powstałym sosem zalej całe danie.

 

Całość ponownie dosól, dodaj także resztę oleju. Tak przygotowaną zapiekankę umieść w piekarniku pod przykryciem z folii (którą należy zdjąć po 30 minutach) w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia całość posyp serem.

Polecamy podawać z ulubioną warzywną sałatką. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!